COFREEN-hanke järjesti midterm-seminaarin Viron Lihulassa ja Muhussa 8.-9.9.2011. Seminaarin tavoitteena oli esitellä ajankohtaisia ruo'on hyötykäyttöön liittyviä tutkimus-, kehitys- ja suunnittelutuloksia. Lisäksi matkalla tutustuttiin Matsalun kansallispuiston laajoihin ruovikoihin ja virolaiseen ruo'on rakennuskäyttöön. Seminaarin ohjelma ja aineistot löytyvät COFREENin nettisivuilta kohdasta Tapahtumat. Esitelmien aiheena olivat mm. Virossa kehitteillä oleva uusi ruovikon leikkuukone MulkaMeister, ruokostrategian valmistelu Latvian Kurzemen alueella ja ranta-alueiden monikäyttösuunnittelu Suomessa. Teksti ja kuvat Terhi Ajosenpää, VELHO-hanke, V-S ELY-keskus.

IMG_7961-normal.jpg

Seminaariväkeä Lihulassa.

IMG_7988-normal.jpg

Veneretki Matsalun kansallispuiston ruovikoiden keskellä. Matsalun lahti alkoi rehevöitymään, kun siihen laskeva jokiuoma suoristettiin ja valuma-alueella aloitettiin tehostettu maatalous ja teollinen tuotanto. Aiemmin tulvaniittyjen laidunnus ja niitto oli kielletty, mutta vuonna 1999 laidunnus on aloitettu uudelleen. Matsalun ruovikoita leikataan kattoruokotarpeisiin.

IMG_7967-normal.jpg

Matsalun tarvikeaitoissa on ruokokatot. Takimmaisen aitan katto on noin 100 vuotias ja vaatisi jo kunnostusta.

IMG_8039-normal.jpg

Matkalaiset majoittuivat upeasti kunnostetussa Vanatoa Turismitalussa.

IMG_8055-normal.jpg

Tere tulemast Koguva kulla! Tervetuloa Koguvan kylään! Tässä 1500-luvulla perustettu kylässä on upea miljöö: vanhoja rakennuksia, kiviaitoja ja kylänraitteja suurine lehtipuineen. Kylä on suojeltu ja siellä on museo.

IMG_8075-normal.jpg

Uusi talo on rakennu ruokopaaleista ja rapattu ulkoa ja sisältä. Ruokokatto tehdään myöhemmin.

IMG_8092-normal.jpg

Muhussa on rakenteilla uusi ruokokattoinen kylä, jossa kunnioitetaan vanhoja perinteitä. Vielä kun ympäröivä alvariniitty saataisiin kunnostettua avoimeksi!

IMG_8115-normal.jpg

 

Iiro Ikonen esittelee lettosuon lajistoa. Kuvassa on kämmekkäkasvi suoneidonvaippa (Epipactis palustris), joka on rantalettojen tyyppilaji Virossa. Letot ovat kalkkivaikutteisia reheviä soita, joilla kasvaa monimuotoinen ja erikoistunut kasvilajisto.